Thursday, December 2, 2010

Kek Marble Pandan Ummi

Adunan dimarblekan sebelum dibakar.


Inilah hasilnya...gebu dan ringan. Sedia untuk dingapppp....hehehe

          Untuk pengetahuan semua, resepi ini sebenarnya resepi kek gulung...tetapi memandangkan ummi agak pemalas...jadilah kek marble..hehehe. Bagi yang ingin mencuba, anda boleh pelbagaikan rasanya seperti melapiskan kek lapis...lapisannya terpulanglah kepada anda, kalau anda berminat dengan jem roselle...mungkin boleh dilapiskan dan simpan di dalam peti ais seketika. Cubalah...anda pasti tidak kecewa....hehehe

Bahan-bahannya :

* 3 biji telur gred A
* 1/2 cwn gula halus
* 1 cwn tepung gandum
* 1/2 sudu besar susu tepung
* 1/2 sudu besar ovelette
* 1 penutup esen vanilla
* 1 sudu kecil baking powder
1/2 cwn margerin (tapi ummi guna planta) - dicairkan
Sedikit pewarna hijau

Cara-caranya :

Satukan kesemua bahan yang bertanda * di dalam bekas dan gunakan mixer selama 8 minit dengan kelajuan tinggi.
Masukkan margerin yang dicairkan sedikit demi sedikit
Asingkan adunan kepada 2 bahagian dan warnakan 1 bahagian dengan warna hijau.
Letak adunan dalam dulang pembakar berselang-seli.
Bakar dalam 20 minit 180'c.....selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment