Friday, December 17, 2010

APAM AMBON UMMI

          Tekak Ummi nie tiba-tiba je nak makan apam...kalu boleh nak cari resepi yang mudah-mudah jer, sambil-sambil masak lauk tengahari di dapur, sempat lagi Ummi melayari internet...tercari-cari resepi apam yang mudah, gebusss dan sedap dimakan..intai punya intai jumpa resepi kak Ummi Kuantan...tengok gambar dah terliur...memang menyelerakan.

          Apalagi terus ke dapur dan mengapam....hasilnya...cedapnnyaaaaa. Nak resepi????...ada kat bawah...minta izin yer kak Ummi....

Inilah hasilnya...dah selamat pun dalam perut Ummi...hehehehe

RESEPI : APAM AMBON (Resepi asal Kak Ummi Kuantan)

4 biji telur gred A
100gm gula halus
100gm tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
2 sudu kecil ovalette
40ml susu segar
40ml minyak masak/jagung
Sedikit pewarna biru (resepi asal warna merah)

CARA-CARANYA :

Putar telur, gula dan ovalette hingga kembang dan gebu.
Masukkan tepung dan baking powder yang telah diayak.
Masukkan susu segar dan minyak..putar lagi.
Asingkan adunan kepada 2 bahagian.
Selang-selikan adunan.
Gris loyang dengan sedikit minyak.
Kukus adunan selaman 30 minit.
Sejukkan dan bolehlah dihidangkan...SELAMAT MENCUBA!.


No comments:

Post a Comment